Traditionella lantkök

Utveckla köken till våtrum

Dagens kök har ofta upp till sju gånger fler vattenledningar än våra tvättstugor. Det är en av anledningarna till att de anmälda vattenskadorna i kök ökar kraftigt. Även hos Länsförsäkringar i Jönköping märks denna ökning, och trenden visar på en fortsatt stark uppgång.

Så står det i tidningen jnytt.se, och det är en otroligt intressant artikel. Artikeln är uppbyggd som att det är någonting fel, att det är problematiskt med utvecklingen i dagens kök. Och visst, att det är vattenskador är självklart ett problem – men det är samtidigt otroligt praktiskt att det finns en möjlighet att ha mer i köket än bara kylskåp och diskho. Vi kan numera använda köket som ett avlastningsrum; ett rum där du lagar mat, diskar och tvättar. Och istället kan vi äta i ett matrum, vilket faktiskt är både fräschare, snyggare och praktiskt. För hur skönt skulle det inte vara om fler kök var utrustade med till exempel tvättmaskiner, så att man slipper kämpa sig ner till tvättstugan. Det skulle ju helt klar spara både energi och tid. Sen är det klart att det ligger någonting i det som artikeln handlar om, att köket skadas om det inte är rätt utrustat. Det är ingenting man ska slå ifrån sig, men man måste också komma ihåg att det är viktigt att se till fördelarna. I artikeln säger en skadeförebyggare att det är dags att vi i Sverige börjar klassa köket som våtrum, med lagkrav på vattenavstängare – så kallad vattenfelsbrytare, vid ny och ombyggnation. Han menar att det skulle minska skadorna rejält. Och det låter faktiskt inte som en så dum idé.