Undvik mögel i bostaden

Mögel är ett läskigt problem och skräcken är att få det i sin lägenhet eller i sitt hus, då krävs ofta omfattande saneringar vilket kan kosta mycket pengar, dessutom är det inte bra för hälsan att vistas i en miljö där det finns mögel. Här följer tips på hur du kan förebygga uppkomsten av mögel.

familj framfor sin villa liten

Vi har tidigare skrivit om vikten av att utveckla köket till ett våtrum, och nu ska det handla om ett angränsande ämne, nämligen fukt som orsakar mögel. Fukt i våra hem är orsaken till att mögel uppstår. På sommaren är det inte lika vanligt med sådana problem då det då är generellt torrare i luften. Men när hösten närmar sig ska man se upp med fukten i hemmet. Klassiska platser som kan orsaka bildningen av mögel är krypgrunder, källare, vinden och garage.

Hur gör man för att slippa mögel?

Genom att se till att luftfuktigheter på olika platser i hemmet, även kallare utrymmen som garage och vind, ligger under 70 procent i rumstemperatur så ser du till att mögel inte trivs i ditt hem. Mät detta med en luftfuktighetsmätare, något som är värt att investera i till hemmet. Om det visar sig att fukten är lite för hög i hemmet eller på vissa platser är det dags att agera snabbt. Införskaffa då en elektrisk luftavfuktare för att undvika mögelskador i hemmet. Det är betydligt dyrare och jobbigare att sanera bort det än att skaffa en luftfuktighetsmätare och en luftavfuktare!

Om mögel mot allt förmodan utvecklas i ditt hem kan det vara bra att läsa på om mögelallergi. Detta är taget från Astma och Allergilinjen:

”Den som har mögelallergi är överkänslig mot de sporer och mykotoxiner – gifter – som möglet ger ifrån sig. Eftersom sporerna är luftburna får vi framförallt i oss dem genom inandningsluften, vilket leder till besvär i luftvägarna. Många av de symtom som förekommer vid mögelallergi är vanliga även vid andra allergier och därför kan det vara svårt att koppla dem till just inomhusmiljön. Vanliga symptom på mögelallergi är hosta, luftrörsbesvär, snuva, trötthet, torr hud, huvudvärk samt rinnande och kliande ögon.”