Skapa en ätbar köksträdgård

En köksträdgård kan bestå av allt från några pallkragar med örter och salladsväxter till stora land med potatis, kål och bondbönor. Vid odlingsstart är det viktigt att tänka igenom hur stor odlingen ska vara samt hur mycket tid som finns för att sköta den.

En köksträdgård kan ge mycket glädje under hela sommaren och en bra bit in på hösten. Som nybörjare är det oftast bäst att börja med några pallkragar som gärna får vara upphöjda ca 20-30 cm över markytan. Mellan och runt pallkragarna fungerar det bra att lägga kantstenar som dessa från https://www.flisbyab.se/, det blir snyggt och prydligt och ogräsproblemen minskar kraftigt.

Fröså direkt i pallkragen

Det är lätt att krångla till det i början, men odling är faktiskt väldigt lätt att komma i gång med. Det enklaste är att helt enkelt så grönsakerna direkt i pallkragen, då undviks allt krångel med lantuppdragning. När den första omgången grönsaker är skördad så är det lätt att så en ny omgång, de flesta salladsväxterna går att så så sent som i augusti.

”För att få dubbel glädje av köksträdgården så är det fint att blanda grönsakerna med kryddväxter och blommor”

Odla en vacker köksträdgård

För att få dubbel glädje av köksträdgården så är det fint att blanda grönsakerna med kryddväxter och blommor. Kryddväxter är användbara i köket och blommar dessutom vackert och lockar till sig fjärilar och humlor. Det finns även många fina blommor att välja mellan som går att använda i matlagningen. Ringblomma, krasse, gurkört och penséer är exempel på blommor som är oerhört vackra och samtidigt dekorativa i exempelvis en sallad.