Säkerhetsaspekter i köket

Som ett av de rum i bostaden där vi svenskar spenderar allra mest tid den tid då vi är hemma, är det kanske inte konstigt att köket är den självklara platsen för trevliga familjestunder och gemenskap. Samtidigt är köket en plats där många olyckor kan hända. Vi skär oss på vassa knivar, bränner oss på ugnen och oroar oss för att någon av spisplattorna ska vara på av misstag. För att kunna känna sig säker hemma är köket en bra utgångspunk att börja i. Inspirationskällorna är många, och det gäller att hitta en egen väg som känns bra för en själv. Säkerheten kan också vara snygg, vill man ha ett lantligt kök kan man tänka på att:

”Att strunta i överskåp och skåpdörrar är ett bra sätt att få en luftig och lantlig känsla. Välj istället enkla hyllplan på konsoler och låt tallrikar, glas och bestick stå synligt.”

Minska riskerna och dess följder

Bor man i villa eller radhus är det vanligt att köket har en egen ingång, för att man på så sätt ska slippa gå med matkassarna genom resten av bostaden. Något som är praktiskt och en skön lösning för många. Köksingången brukar dock inte vara lika säker när det gäller inrott som den stora entrén. Vill man känna sig så säker som möjligt är en bra lösning att satsa på en säker ingång även i köket.

Av förklarliga skäl är köket ofta den plats i huset där risken för att en brand startar ä som störst. Plattor kan glömmas påslagna, mat kan glömmas bort i ugnen och olja kan börja brinna på spisen. Olyckor som lätt uppstår i en vardag då man har många bollar i luften. Tänk på att köket är en plats där det bör finnas både plåster och andra produkter för brandsäkerheten. En brandfilt kan exempelvis vara en bra lösning för att minska följderna om olyckan väl skulle råka vara framme.