Så håller du gjutjärnspannan ren

Att göra en grundlig rengöring av din gjutjärnspanna kan vara på sin plats med jämna mellanrum. Du kan ha din gjutjärnspanna i evigheter om du tar hand om den. För att den ska hålla länge ska den inte stå blöt eller diskas med diskmedel.

”Ibland kan en smutsig gjutjärnspanna kännas omöjlig att få ren men det går med några enkla knep”

Om du håller på att renovera köket kan du samtidigt se över dina köksredskap och ge dem lite extra kärlek. Om du har gjutjärnspannor ska du verkligen se till att ta hand om dem ordentligt. Om du gör det kan du ha dem i din ägo en väldigt lång tid. Ibland kan en smutsig gjutjärnspanna kännas omöjlig att få ren men det går med några enkla knep. När du diskar din gjutjärnspanna ska du vara sparsam med att använda diskmedel eftersom det torkar ut pannan. Det bästa är att diska den utan diskmedel i varmt vatten. Om du vill göra en mer grundlig rengöring häller du grovsalt i pannan. Sätt den sedan på plattan och stek saltet. Rör om lite nu och då. Efter 20-30 minuter häller du ut saltet och låter stekpannan svalna. Täck sedan botten med olja och sätt stekpannan på plattan med låg värme. Låt olja stekas in i stekpannan i drygt 30 minuter. Häll sedan bort olja och torka stekpannan.

Ta bort rost

Om din gjutjärnspanna har rostat kan du använda stålull för att ta bort det. När du har fått bort all rost diskar du stekpannan med en diskborste i varmt vatten och lite diskmedel. Smörj sedan in din gjutjärnspanna med olja. För att undvika rost ska stekpannan aldrig ställas bort blöt.