Så byter du fönsterglas

Har du ett gammalt hus med fönster och många smårutor? Byter du ut fönstren helt och hållet till nya med en enda stor ruta går husets och fönstrens karaktäristiska stil förlorad, därför kan det vara en idé att renovera fönstren själv istället för att ersätta dem. Har en av alla rutor gått sönder kan du enkelt byta ut just den rutan.

Även om fönstren ser gamla och slitna ut, med flagad färg och sprucket eller delvis försvunnet kitt så finns det oftast kvalitetsvirke underst, som dessutom kan vara i riktigt fint skick. Trasiga rutor är heller inga problem, de går att byta ut och det är inte så svårt att byta en glasruta i ett fönster som du kanske tror.

Byta fönsterruta steg för steg:

  • Ta bort den trasiga rutan med så stora bitar som möjligt och använd glasskärare, handskar och ögonskydd. Viss splitterrisk förekommer av gammalt glas. Knacka och bryt bort glaset bit för bit, men inte med fingrarna. När allt glas är borta skrapar du bort allt kitt och avlägsnar fönsterstiften.
  • Ta bort gammal färg, men för att undvika att smuts och fett skrapas in i träet använd först målartvätt. Sitter färgen hårt kan en varmlufstpistol användas för att underlätta. Slipa sedan med ett fint sandpapper och borsta bort slipdammet noga.
  • Olja in träet med grundolja så det blir mättat, torka bort överflödig olja och fönstret är redo för den nya rutan. Den nya rutan ska vara cirka 1,5 millimeter mindre än själva fönsterbågen för att få plats utan att spänningar uppstår. Spänningar i glaset kan göra att det spricker.
  • Lägg rutan på plats. Lägg ett skrivarpapper på rutan för skydda glaset mot fönsterstifthammaren och sätt stiften på plats och slå in dem. Låt ett par millimeter av stiftet sticka framför att hålla rutan på plats.
  • Nu är det dags att lägga på kittet. Det kan göras med en fogpistol eller för hand. Lägg först maskeringstejp där kittet ska vara, lägg ut kittet och stryk ut det med en kittkniv eller med ett finger doppat i vatten och diskmedel. Dra bort tejpen så fort du är klar med utstrykningen och låt det torka ett dygn.
  • Grundmåla en gång, även kittet, och täckmåla. Måla två gånger med fönsterfärgen och låt färgen täcka kittet och ett par millimeter in på rutan för att förhindra vatten att tränga in bakom kittet.
    Klart!