Så bygger du ett uterum

Funderar du på att bygga ett uterum? Då finns det en del saker som du ska tänka på för att säkerställa att utbyggnaden följer alla rådande regler och blir såsom du tänkt dig.

Något som många drömmer om är att kunna njuta av sol och värme även på vintern, och det kan man enkelt göra när man har ett uterum med värmeisolerande fönster men det finns vissa saker man ska tänka på för att uterummet just ska bli en förlängning av hemmet och inte bara bli en inglasad veranda. Till exempel är det viktigt att just välja rätt sorts glas att glasa in med och på så vis säkerställa att uterummet blir tillräckligt isolerat. Viktigt att inte glömma innan bygget drar igång är att söka om bygglov då detta är en utbyggnad av huset, med skillnaden att väggarna är av glas och inte av sten eller trä såsom övriga huset.

Bra att tänka på när du bygger uterum

Något som bland annat Vi i villa skriver om när det kommer till att bygga ett uterum är att tänka till lite om hur rummet ska utformas. Ska det till exempel ha glasade väggar och helt glasat tak och ska det vara byggt i fönster som går att öppna eller ska det vara fastmonterade likt vanliga väggar? Glöm heller inte att tänka kring ventilationen, att sitta i ett glasat utrymme utan ventilation kan bli som ett växthus med tropisk värme och det är inte riktigt den effekten du säkert vill ha av uterummet.

Såhär bygger du uterummet

Nästa steg är att bygga själva uterummet, efter att bygglovet fått grönt ljus alltså. Börja med att mäta ut noga och bygga stommen. Denna kan göras antingen med hjälp av träreglar eller med stålkonstruktion. Här förutsätts att du redan har en altan eller en betongplatta gjuten som grund för uterummet. Sedan är det bara att fästa en regel på huset och utifrån den fästa balkar och taket från. Utifrån detta skelett är det bara att börja få upp glasväggarna och slutligen taket. Tänk på att taket ska kunna stå pall mot väder, vind och snö hela året, så välj ett takmaterial som håller för tyngd och är slitstarkt. Det kan vara smart att anlita en byggfirma för bygget i stället för att göra allt själv, då kan du vara säker på att bygget blir fackmannamässigt gjort och i enlighet med hur du föreställt dig att ditt uterum skulle bli.