Köksrenoveringens fallgropar

Väntar en köksrenovering? Då kan det vara dags att läsa på om de olika fallgroparna för att undvika tråkigheter. Belysning och eldragningar är bland det första du bör ta uti med, för att slippa göra om saker i senare skede. Köket är, enligt undersökningar, hemmets rum som får flest uppdateringar men också det som kostar mest. Gör därför rätt val från början.

Att föreställa dig ditt färdiga kök är en mycket enkel match. Däremot kan det vara svårare att få till i praktiken. Börja med att planera din budget och pricka av vad du själv vill och kan göra och vilka arbetsmoment du behöver sålla ut till hantverkare. I regel kan du göra den största rivningen själv och sedan lämna över el- och rörarbeten åt elektriker och rörmokare. Då undviker du allvarliga förseningar och extra kostnader.

Dålig belysningsplanering – en stor fallgrop

Du kan vara velig i mycket men när det gäller belysningen har du varken tid eller råd att vara dumdristig och ombytlig. När elen väl är dragen krävs det stora åtgärder för att göra om allting. Planerar därför väl angående belysningen, vilken typ av belysning du vill ha (dimmer etc) samt var dina ljuspunkter ska vara. Fundera också vilka alternativ du faktiskt har och inte bara vad du vill uppnå. Kanske är ditt kök inte tillräckligt utrustat eller stort nog för att sätta in olika belysningsalternativ. Tala med en elektriker så får du hjälp.

Gör-det-självare – se över era faktiska kunskaper!

Anser du att du är så pass duktig att du kan göra hela renoveringen på egen hand, så bör du ändå tänka om. Det är enbart behöriga elektriker och rörmokare som enligt lag, får ta sig an avancerade arbetsmoment som innefattar el och vatten. Om din envishet trots allt vinner över förnuftet, så bör du vara extremt noggrann och påläst. Om något går snett riskerar du att gå miste om försäkringspengarna om försäkringsbolaget får reda på att du mixtrat själv med sladdar och avlopp.

Stirra dig inte blind på trender

Trender i all ära men om de går före den egna familjens behov så kan det stå dig dyrt. Lever du i ett singelhushåll, ett samboförhållande eller har du en barnfamilj? Olika livssituationer medför olika behov och det vore synd och skam om du la ned en massa pengar för att sedan inte kunna utnyttja ditt kök till fullo.