Köksrenovering

Lusten att renovera sitt hem verkar inte ha avtagit nämnvärt, trots att det finansiella läget är något skakigt just nu. Framför allt är det populärt att göra om köket, som har blivit det viktigaste rummet för många. Delvis beror detta på de senare årens trend av matlagningsprogram, i kombination med inrednings- och hemmafixartrenden. Köksrenoveringar blir därmed en synergieffekt av Pluras kök och Äntligen hemma.
Anledningarna till att man väljer att göra om sitt kök kan vara flera. Det kan vara så att det gamla köket inte uppfyller de krav man har med avseende på förvaring, ytor för matlagning eller något annat. Köket kan vara slitet, eller man kan passa på att bygga om hela då man ändå ska göra någon grundläggande förändring, exempelvis lägga in golvvärme, sätta in diskmaskin eller byta ut kylskåpet och frysen mot nyare eller mer rymliga modeller.
Nedan följer några tips som kan vara bra att lägga på minnet, vare sig du väljer att anlita hantverkare eller gör arbetet själv.

  • Se till att alla eluttag är jordade.
  • Se till att det finns plats för en brandsläckare i köket.
  • Installera säkerhetsströmbrytare till spisen.
  • Om du köper en ny spis, välj en som inte blir för varm på utsidan vid användning.

Köksön

Det är populärt att låta bygga en köksö när man renoverar köket. En köksö har många fördelar, men kan vara ganska komplicerad att få till; det beror helt och hållet på hur köket ser ut och vilka funktioner man vill ha i köksön. Den som bor i lägenhet får t.ex. sällan tillstånd för att dra om vattenledningarna så att man kan ha vasken i köksön. Att ha spisen i köksön ställer också krav på ventilationen – det kan vara svårt att få en köksfläkt att fungera som den ska mitt i rummet.