Kök som inspirerar

Laga maten i harmoni med omgivningen

Inspiration till god matlagning växer inte alltid på träd. Eller jo det gör den. Äpplen, persikor, plommon och annat. Men eftersom man gärna inte kan plantera för stora träd i sitt kök får man kanske plantera inspiration annorstädes. I kökets väggar kanske.

I vardagstal kanske man inte talar om Inspirerande Klinker, som om det vore ett begrepp inom matlagning. Tanken på att maten på något vis skulle smaka bättre för att man satt upp ny klinker på köksväggarna kan verka främmande. Det finns självklart andra knep man kan ta till för att öka inspirationen fram mot middagstid. Har man ett rymligt lantkök finns ofta utrymme för citrusträd eller olivträd i en tjusig rutsik kruka i ett hörn. Man kan installera en kolgrill eller vinrum i anknytning till köket. Tanken med att inreda sitt kök sträcker sig nämligen längre än till att man ska trivas i köket. Det är faktiskt inte bara kokböcker och matlagningsprogram som Annas Kokbok och Sveriges Mästerkock som kan locka fram en fantasifull stjärnkock ur en kvällstrött förälder. Även köket kan vara en god källa till inspiration för middagen.

Köket är en del i matlagningen

Det nämndes tidigare att den som har råd till exempel kan bygga en vedeldad spis i köket. En sådan man kan laga pizza eller grilla i. Den är ett bra exempel på hur köket inte bara kan ges en genuin känsla av lantlighet. Förutom att man känner sig som en restaurangkock när man pumpar med blåsbälgen mot det glödande kolet, vilket skulle få representera den inspirerande delen, kan man även använda ugnen. Den är alltså länken mellan köket som inspirerande miljö och köket som redskap i matlagningen. Detta passar även in på örtgårdar i miniatyr eller olika fruktträd.

Lycka till med matlagningen!