Ditt drömhus kan mögla i det dolda

Tyvärr ska man inte låta sig luras av det rekordtorra vädret. Även en förtorkad mögelsvamp kan få liv igen om rätt förhållanden finns. Har du ett pågående mögelangrepp är det därför bra om du tar itu med det på en gång. Men hur upptäcker man mögel och kan det mögla i det fördolda?

 Det är nog allas största mardröm, att det ska finnas dolda mögelskador på ett hus man precis har köpt. Har man dessutom en sommarstuga är det inte alltid man har tid att se över det så ofta. Tyvärr är det ofta man hänvisar till undersökningsplikten hos köparen, så länge man inte kan argumentera för att ett problem medvetet var dolt från säljaren. Här i länken finns mögelsanering i Stockholm som vi varmt kan rekommendera om du har ditt hus i närheten och behöver sanering.

Så upptäcker du möglet

Mögel är synligt med blotta ögat, även om mögelsporerna inte är det. Problemet är att det kan mögla på ställen ni inte kommer åt eller inte ser till vardags. Därför är det bra att vara uppmärksam om:

  • Det luktar konstigt, unket
  • Du eller någon annan får symptom som huvudvärk, trötthet och illamående
  • Det var längesen en inspektion gjordes

Det är förstås inte bara gamla hus som möglar. Tvärtom kan de ibland ha bättre skydd än nybyggen. Många tänker inte att fritidshus ockås kan mögla men givetvis är det inte någon skillnad. Tvärtom kan det vara så att det enklare går mycket längre och du behöver göra en mer omfattande sanering eftersom du inte hunnit upptäcka det i tid.

I värsta fall kan mögel ge allvarliga konsekvenser, därför ska man alltid vara noggrann med att inspektera alla utrymmen och anlita ett proffs som också kan bedöma om det finns någon särskild risk någonstans i ditt hus. En sak många inte tänker på är m man byter ut sin uppvärmningsmetod, det kan nämligen i många fall leda till nytt inomhusklimat. Förr när man eldade med ved blev murstocken varm vilket kunde förebygga fukt och mögel.