Att sanera ett renoveringsobjekt

Vi är många entusiaster som sitter och klickar runt på olika sajter för att hitta det där genuina drömhuset på landet. Och visst är det så att det inte direkt råder brist på drömhus i Sverige. Dessutom brukar de gå att köpa nästan oförskämt billigt. Problemet är ofta att de är kraftigt eftersatta: hur sanerar man egentligen det där renoveringsobjektet? Beroende på hur omfattande skadorna är kan det räcka med en ozongenerator.

Flyttar man till det där drömhuset som kanske egentligen är ett renoveringsobjekt kan man faktiskt köra en omgång med en ozongenerator för att ta bort mögelsporer och annat i luften. Kanske upplever du att det luktar lite märkligt i huset och beroende på vad besiktaren säger kan det absolut vara klokt att sanera en omgång. Man ska inte låta små skador på ett hus hindra en från att köpa. Besiktiga huset ordentligt, en sanering behöver inte vara särskilt dyr.

Mögelsporer finns överallt

Det är sant att mögelsporer finns överallt, men det behöver inte betyda att de nödvändigtvis måste finnas till varje pris. Ska du måla om ditt renoveringsobjekt är det därför mycket viktigt att du ser till att rengöra ordentligt innan du sätter igång att måla om. Det går inte, som många tror, att ”måla över” möglet och på så sätt förstöra det. Mögelsporerna tar sig enkelt igenom färgen och kommer bara göra att huset ser trist och gammalt ut snart igen.

Ett gammalt hus kan ha hål i taket, fuktskador eller kanske någon unken lukt från att den förra ägaren rökte kraftigt inomhus. Alla dåliga lukter kan man faktiskt åtgärda med en ozongenerator.

En som verkligen drömde om det perfekta torparhuset är Kristina som flyttade till ett otroligt vackert hus ute på landet. Förvisso var det ett renoveringsobjekt, men inget som inte gick att åtgärda med lite tålamod:

När Kristina köpte och flyttade in i bostaden för tio år sedan – hon minns utan problem det exakta datumet som är 17 juli – var torpet fallfärdigt. Renoveringsbehovet var enormt men möjligheterna ännu större och arbetet satte igång. I början fick Kristina ställa ut flera hinkar på golvet när regnet tog sig in och taket var ett av de första projekten hon började med. Läs hela artikeln här.

Förhoppningsvis är vi fler som vågar ta steget och flytta till det hus vi drömmer om!