Att bygga kök – vad kan du göra själv?

Vi är många som drömmer om det perfekta köket. Men prislappen på den professionella hjälpen kan kännas avskräckande. Vi undersöker – hur mycket kan du göra själv? Och i vilka fall är det rekomenderbart att ta hjälp av ett proffs?

Skulle du försöka dig på hjärtkirurgi – trots att du inte har några medicinska kunskaper? Antagligen inte. Nåväl – man brukar säga att köket är hemmets hjärta. Och även om det inte nödvändigtvis får lika ödesdigra konsekvenser att, som glad amatör, försöka renovera det kan det vara nog så tråkigt om något går fel. Därför går vi igenom vad du kan göra själv, och vad du gör rätt i att låta bli.

Med det sagt är vi överlag positivt inställda till att ta hjälp av hantverkare i den mån plånboken tillåter, och tycker att du ska se det som en investering i hemmet. Det är helt enkelt bäst om allt blir gjort ordentligt. Och det finns många bra hantverkare stockholm som gärna hjälper dig.

Renovera köket – utan fuktskador och elchocker

Det bästa exemplet på något som du kan göra själv är förarbetet. Riv gamla skåp och strukturer som du tänkt byta ut. Allt du behöver är en slägga och lite armstyrka. Men ta det försiktigt och planera rivningsarbetet ordentligt innan du sätter igång. Du kan även göra saker som att byta skåpsluckor och lägga nytt golv.

El och vatten är det oftast smart att ta anlita någon för att fixa. Det absolut vanligaste felet på svenska hus är fuktskador – vilka lätt kan bildas om det uppstår läckage på rören. Något som kan bli väldigt kostsamt att åtgärda. Här kan dumsnålhet alltså kosta dig dyrt i längden. Att som obehörig dra el är om möjligt ännu dyrare – då det kan utsätta dig och din familj för livsfara om det inte görs på rätt sätt. På grund av denna risk vi råder vi dig att alltid ta hjälp av en fackman för alla elinstallationer. Att byta ut köksfläkten kan också vara komplicerat för en novis.

Behöver du hjälp med inspirationen? Här är några tips för dig som tänkt på att renovera köket. Varför inte förenkla matlagningen med en dubbel diskho, eller genom att skapa nya arbetsytor? Eller varför inte sätta in ett takfönster – för midnattssupéer under stjärnhimlen? Bara din fantasi sätter gränserna.