Är det för dyrt att bygga?

Det är inte billigt att bygga i Sverige, faktum är att det är betydligt billigare i resten av EU. Men så har det inte alltid varit. År 2001 var det inte dyrare att bygga i Sverige än någon annanstans. Frågan är bara vad det beror på.

Att hitta byggfirma i Stockholm som kan göra ett jobb billigt är inte det lättaste, och över huvud taget är det svårt överallt i landet. De senaste fem åren har byggkostnaderna stigit med 21 procent i vårt avlånga land, samtidigt som de bara steg med 12 procent i EU i snitt. Detta skriver tidningen Riksdag och departement. Enligt tidningen är bostadsminister Stefan Attefall mycket bekymrad över läget, och vill se över den nuvarande lagstiftningen för att få ner kostnaderna och därmed stimulera till ökat byggande. Det råder, som de flesta nog vet, bostadsbrist i Sverige.

Även på forumet Byggahus.se tas rapporten om de europeiska byggkostnaderna upp. I kommentarerna till artikeln på forumet diskuteras många förklaringar till varför det kan vara så.

  • Är svenska hantverkare lata?
  • Ställer kommunerna för höga krav?
  • Är lagarna, som Plan- och bygglagen och lagarna om handikappanpassning, för stränga?
  • Är det helt enkelt kallare i Sverige, vilket ställer krav på bättre isolering och gör att det blir dyrare att bygga?

Det troligaste är väl att åtminstone några av dessa punkter stämmer. Däremot torde ryktet om hantverkares lättja vara betydligt överdrivet.